Hem Friskvård Skönhet Hälsotips Prenumerera Om tidningen Kontakta oss

PRENUMERERA

 

AKTUELL FRISKVÅRD

 
 
 
 
 
 
 

Linjer i ansiktet


INOM TRADITIONELL KINESISK MEDICIN (TCM) ANVÄNDER MAN SIG AV ETT STORT ANTAL OLIKA DIAGNOSTISKA TEKNIKER, DÄRIBLAND ANSIKTSDIAGNOSTIK. DENNA METOD ÄR VIKTIG PÅ MÅNGA SÄTT, BLAND ANNAT FÖR ATT DET ÄR VÅRT FÖRSTA REDSKAP. DET FÖRSTA MAN NATURLIGT GÖR NÄR MAN TRÄFFAR NÅGON ÄR JU ATT TITTA DEN PERSONEN I ANSIKTET OCH I ÖGONEN.

Under årens lopp så har vi människor en tendens att skaffa oss linjer, eller rynkor, i ansiktet. Dessa linjer ger oss karaktär, och visar på att vi har gått igenom en del och förhoppningsvis blivit lite visare på kuppen. För många så ger dessa linjer också en del huvudbry och många känner att det är ett problem att linjerna finns där och även blir fler och djupare med åren. Framför allt i vårt samhälle, som värderar ungdomen så högt, så kan detta bli ett problem. Vi som grupp har ju idealet en 20-åring som har kunskap och erfarenhet som en 55-åring, en oftast omöjlig ekvation.


1. Kråksparkarna, dvs linjerna som går ut mot örat från våra yttre ögonvinklar, handlar om glädje. Ju mer linjer vi har här desto öppnare hjärta har vi. Vi har lätt att visa glädje och kärlek i våra relationer med andra, oavsett om det handlar om busschauffören eller i en kärleksrelation.

2. Två vertikala linjer mellan ögonbrynen kan betyda att du är logiskt inriktad, och kan fokusera din energi på ett bra sätt för att få saker och ting gjorda. Å andra sidan kan de, om de är djupa, betyda att du arbetar alldeles för hårt, och att stressen i kroppen ökar. Du kan ha mycket frustration eller till och med ilska som byggs upp inom dig, för att till slut explodera. Är detta fallet bör du hitta sätt att slappna av. Oavsett om det handlar om att se till att du får en sovmorgon per vecka, eller att du börjar meditera regelbundet.

3. Nasolabial-vecken, linjerna som går från näsvingarna ner mot mungiporna, är linjer som visar att du på vissa sätt har hittat din väg för att nå ditt andliga mål i livet. De kan även visa på att du tar livet lite för seriöst, att du har landat i ditt arbete och har skapat dig ett tryggt ekonomiskt och socialt liv, så det är något att hålla utkik efter. Arbeta på att få lite mer glädjerynkor för att balansera ditt liv lite.

4. Pannan är kopplad till nervsystemet, och linjer i pannan visar att personen lägger mycket tid på att tänka. Tankeverksamheten är kopplad till nervsystemet, hjärnan, och att agera utifrån intuitionen är kopplat till hjärtat.

5. Linjerna på överläppen, de som brukar kallas ”rökarläppar”, är mycket kopplat till en person som tenderar att nära andra väldigt mycket men ha svårt att göra någonting för sin egen skull. Ofta är det kvinnor som får dessa linjer, kvinnor som nära nog suddar ut sig själva för att vara andra till lags...

6. Linjer på kindbenen Linjer som rör sig tvärs över kindbenen talar om att personen har sorg. Sorg är en känsla som är svår att släppa, när den väl har fått fäste. En av de viktigaste motmedel när det gäller sorg är att öva på att känna tacksamhet. Oavsett vilken väg du väljer för att lindra din sorg behöver du arbeta på tacksamhetskänslorna för att verkligen ta dig ur sorgens grepp, och minska risken för bitterhet.

7. Linjer upp mot hårfästet Linjer som sträcker sig från ögonbrynen snett upp mot hårfästet är linjer som tyder på att personen har fått gå igenom tuffa tider, men genom dessa erfarenheter skaffat sig visdom.

Text: Matts Jaakkola

Olika estetiska behandlingar

För att behandla olika problem i ansiktet, när vi talar om linjer, dubbelhakor, påsar under ögonen, mörka ringar under ögonen och den typen av problem som många människor i dagens samhälle lider av, så finns det många olika tekniker. Plastikkirurgi är en dyr metod, som dessutom har relativt stora komplikationer om det skulle gå fel. Botox samt Restylane och Perlane är mindre invasiva ingrepp, även om dessa också kan ge problem. Botox är t ex gjort på det absolut starkaste giftet man känner till, Botulinumtoxin, även om det är mycket försvagat. Detta är ett nervgift som förlamar nerverna och på så sätt kan inte musklerna i ansiktet dra huden så att den blir rynkig.

En naturlig behandlingsmetod för att ta hand om denna typ av problem, rynkor och så vidare, är estetisk akupunktur. Denna metod använder sig av urgamla tekniker för att öka cirkulationen i huden, samtidigt som man balanserar de inre organens energi. Skönhet kommer ju som bekant inifrån, och med denna metod skapar man inre balans för att ge yttre skönhet.

Läs mer >>

 

Klok hudvård


VAR SNÄLL MOT DIN HUD GENOM ATT VÄLJA EN SUND LIVSSTIL.

 • Drick ett glas vatten varje vaken timma
 • Ät sunt och varierat
 • Ta ett balanserat kosttillskott per dag
 • Skapa en rogivande sömn
 • Andas lugnt och avslappnat
 • Skydda dig mot stark sol
 • Måttlig konsumtion av alkohol
 • Motionera regelbundet
 • Undvik stress
 • Avstå att röka
 • Rengör och vårda din hy varsamt

Huden är det största organet i människans kropp.
En vuxen människas hud är i genomsnitt två kvadratmeter stor och väger fyra kilo. Huden skyddar mot UV-strålning, mekaniska skador och hjälper till att reglera kroppstemperaturen. Huden är ett sinnesorgan för känsel, värme, köld, smärta och tryck. Den är också en skyddande barriär mot mikroorganismer och andra skadliga ämnen som vill tränga in i kroppen.

Daglig vård och skydd
Visst ska vi rengöra huden för att ta bort fett och smuts men det är viktigt att inte överarbeta rengöringen. Huden skapar själv det bästa skyddet för att fungera optimalt. Det kallas för naturliga syrabas eller skyddsmantel och bildas på natten när vi använder rena och naturliga produkter. För att bevara det naturliga skyddet ska inte huden tvättas på morgonen, utan bara sköljas i svalt vatten för att få bort nattens sömn. Då behålls det naturliga skyddet som kroppen har producerat. Hudens naturliga skyddsmantel gör att huden tål mer kyla samt förekomsten av brustna blodkärl minskar samt förebygger solskador och pigmentfläckar. Det verkar även förebyggande för rynkor, linjer, sol- och frostskador samt hudsjukdomar.

Komplettera med naturliga fuktkrämer
Vissa hudvårdsprodukter innehåller ämnen som knappt går att uttala och de är troligtvis inte särskilt naturliga. Någon sa att man egentligen ska kunna äta sina hudvårdsprodukter med tanke på hudandning och att huden absorberar innehållet. Välj av de mest naturliga alternativen! Det finns idag många olika fina varumärken och hudvårdsserier baserade på enbart naturliga råvaror, flera av dem är dessutom svenska.

Läs mer >>

 

Hudkrämer med vitaminer tillför näring


HUDEN ÄR KROPPENS STÖRSTA ORGAN OCH ABSORBERAR ÄMNEN SOM KOMMER I KONTAKT MED HUDYTAN.

Huden kan ibland behöva stöd och hjälp för att hålla sig frisk och fungera optimalt. Vissa krämer och oljor tillför näringsämnen som har läkande egenskaper, tex vitaminer. A och E vitamin är de vitaminer som oftast finns i hudprodukter, de fungerar speciellt bra mot åldrande och yttre påfrestningar.


A-vitamin
A-vitamin bromsar åldrandeprocessen, stimulerar nybildning av celler, verkar uppmjukande och gör huden smidigare. Krämer med A-vitamin, retinol, är en skön medicinen för narig, rosig och irriterad hud. Den förebygger hudproblem. Hjälper huden med spänst och elasticitet och passar bäst för oss som vill bekämpa rynkor genom att öka kollagenet och tjockleken på huden. A-vitaminkräm har en vetenskapligt bevisad effekt, hudens tjocklek kan ökas något och de fina linjerna kan minskas tack vare att hudytan sträcks en aning. För att få bäst effekt är det bra att smörja dagligen under en längre tid.

C-vitamin
C-vitamin stimulerar nybildningen av celler, cellaktiviteten och hudens cirkulation så att vitaliteten befrämjas. C-vitamin verkar utjämnande på stresslinjer och bleker vissa pigmentförändringar. huden får också en fräschare ton och slätare struktur. Förebygger och bromsar åldrandet och har reparerande förmåga på solskador. Eftersom vår naturliga produktion av kollagen minskar ju äldre vi blir är C-vitamin ett bra sätt att behålla ett fräschare utseende. Krämer med C-vitamin kan användas oavsett ålder och ger huden lyster, perfekt att använda när huden känns grå, trött, slapp och tråkig. C-vitamin kan minska den lite glåmiga färg som kan uppstå när vi blir äldre.

E- vitamin
E- vitamin kallas ofta för ungdomsvitaminet då det ger en gynnsam effekt på trött och slapp hud. E-vitamin är en kraftfull antioxidant som hjälper cellerna att skydda sig mot fria radikaler. Fria radikaler är den största orsaken till hudens åldrande. E-vitaminet gör huden slät och förbättrar hornskiktets förmåga att binda vatten. Hjälper till att ge huden en vacker lyster och ger även ett viss UV-skydd. Torr hud behandlas effektivt med E-vitamin.

Läs mer >>

 

Hjälp mot torrt och frissigt hår!


HAR DU ETT TORRT OCH FRISSIGT HÅR SÅ ANVÄND BARA PRODUKTER MED ÅTERFUKTANDE EGENSKAPER.

Produkter eller kurer med protein tex ägg, kan i värsta fall göra håret hårdare vilket kan leda till att det bryts. Använd endast mjukgörande och milda schampon och balsam.

Några tips för att vårda ditt hår lite extra: Blanda i några droppar ekologisk olja, tex sesam eller olivolja, i ditt hårbalsam och använd vid behov. Eller boosta även din hårinpackning med olja, använd ca en gång per vecka.

Gör en pre-schampo oljning innan tvätt. Applicera ekologisk olja i toppar och på frissiga områden. Låt sitta i minst en halvtimme eller över natten. Tvätta håret med schampo och avsluta med balsam i topparna.


 

Perfekt vacker


VAD INNEBÄR DET EGENTLIGEN ATT VARA VACKER?

Rent bildmässigt vid en titt i veckotidningarna så ska man helst vara ung, lång, smal och vältränad samt ha en hårlös kropp. Gärna också ha symmetriska och ”klassiskt” vackra ansiktsdrag och ha kritvita, jämna tandrader. Hm, undrar hur många timmars arbete av stylister och frisörer som krävs innan bildtagning för att det ska bli så där perfekt vacker..? Dessutom så retusheras så gott som alla bilder i media idag.


Olika ideal
Modeidealen byts ständigt ut och har i alla tider växlat och sett olika ut i olika kulturer. I vissa afrikanska stammar så anses det inte ett dugg vackert att vara smal utan här ska man vara rejält rund och frodig för att uppfattas som attraktiv.

Karisma
Det mesta om skönhet handlar dock ändå om utstrålning. Den som tycker om sig själv, är lite lagom stolt och har integritet strålar ut det där som inte går att sätta fingret på. Människan i sig behöver inte vara ett dugg bildskön men har det som ofta kallas karisma.

Sann skönhet kommer inifrån
Idag kan vem som helst boka tid för plastikoperationer som ju är det mest extrema sättet att förändra sin kropps figur eller sina ansiktsdrag. Egentligen är det ju helt fantastiskt att det idag finns sådana möjligheter och i vissa fall kanske det är att uppmuntra vid tex skador. Men för oss sk vanliga som har en och annan detalj som inte stämmer med vår tids ideal så är det bäst att komma ihåg att en god självkänsla inte sitter på utsidan utan kommer inifrån. Så är man sugen på att genomgå en kosmetisk operation för att känna sig snyggare eller mer säker, så rekommenderas att arbeta med att stärka sitt självförtroende och självkänsla.

Att förbättra sin hälsa och sitt utseende för sin egen skull kan vara så roligt, intressant och härligt. När vi är glada och positiva så ökar vår utstrålning vilket gör att vi uppfattas som vackrare. Så investera i det du kan för att må riktigt bra!

Läs mer >>

 

ANNONSER

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

© Aktuell friskvård. Texter får kopieras om källan anges. Producerad av www.riffreklambyra.se.